President Barack Obama heeft Nederland maandag in zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gevraagd om het opnemen van gevangenen uit Guantanamo te willen overwegen.
Dat vertelde minister Koenders na afloop van het gesprek in het Witte Huis. ,,De president heeft geen druk uitgeoefend, maar heeft uitgelegd dat hij de gevangenis graag wil sluiten en daarvoor medewerking nodig heeft.”
Koenders heeft Obama laten weten dat Nederland over het verzoek nadenkt. ,,Hij begrijpt dat we daarvoor meer informatie nodig hebben en moeten kijken naar zaken als mensenrechten en veiligheid”, zei Koenders. De koning bleef buiten dit deel van het gesprek, zo verzekerde de bewindsman, die het koningspaar alleen tijdens dit deel van het bezoek aan de Verenigde Staten vergezeld.
Steun voor MH17-onderzoek
De ontmoeting duurde een half uur en vond plaats in de zogenoemde Oval Office, het kantoor van de Amerikaanse president. Tijdens een persontmoeting na afloop van het bezoek, zei Obama dat hij met zijn Nederlandse gasten had gesproken over onder meer de crisis in Oekraïne, de ramp met de MH17 en het Nederlandse aandeel bij de bestrijding van ebola.
Het is belangrijk dat de waarheid boven water komt en dat schuldigen aan deze tragedie worden gestraft, aldus Obama. ,,Er kan volgens de president ook geen amnestie zijn”, zei Koenders na afloop.
Lof voor werk Máxima
De president prees het werk van koningin Máxima, die voor de VN werkt aan betere toegankelijkheid van financiële diensten. ,,Te veel mensen zijn daarvan buitengesloten”, aldus Obama.
Hij sprak over het koningspaar als 'geweldige vrienden' en herinnerde aan de gastvrijheid die hij vorig jaar in Nederland genoot bij de nucleaire veiligheidstop in Den Haag. ,,We delen meer dan 400 jaar geschiedenis en zijn tot de dag van vandaag bondgenoten. Ik ben zijne majesteit dankbaar voor zijn voortdurende vriendschap.''
Tweede bezoek koning aan Witte Huis
Koning Willem-Alexander vond het 'geweldig' om de president weer te zien en terug te zijn in het Witte Huis, dat hij met Máxima in 2009 al eens bezocht. Hij sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van overstromingen in Texas en Oklahoma.
,,Als Nederland kan helpen, dan doen we het graag." De koning bedankte Obama voor wat de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan om Nederland zijn vrijheid terug te geven en ook wees hij op de aloude banden die begonnen met Henry Hudson en de stichting van het huidige New York.
Het koningspaar is voor een driedaags officieel bezoek in de Verenigde Staten. Eerder op de ochtend waren koning en koningin op de nationale begraafplaats Arlington, waar een krans werd gelegd bij het graf van de Onbekende Soldaat. Ook was er een ontmoeting met een aantal Amerikaanse veteranen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben gevochten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl